Marco Borsato wist het ook: vandaag is brood. Brood, maar ook pistoletjes, gebak en sandwiches zijn - ook letterlijk - ‘dagelijkse kost’ in het leven en eetpatroon van de Vlaming. Logisch, want het bevat essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en vezels. En toch gooien we nog vaak, té vaak, brood weg. Een gemiddeld gezin gooit elk jaar zo’n 369 euro aan voedsel in de vuilnisbak. Uit een huisvuilzakanalyse van MIROM bleek dat brood daarvan één vierde uitmaakt.
Dat is echt wel zonde. Zonde van de centen, van de passie en het werk van de bakker én van de waardevolle ingrediënten. Bovendien is het brood dat in de vuilnisbak terechtkomt heel vaak nog perfect eetbaar. Want droog of ‘hard’ brood, kan nog perfect geconsumeerd worden.
Daarom hebben we als het over brood gaat drie supersimpele tips:
- Koop en gebruik op maat
- Bewaar het brood correct
- Gebruik oud brood, zodat niks verloren gaat
Nuttig en belangrijk, want die paar boterhammen of korstjes elke keer: allemaal samen wordt dat toch een hele grote hoeveelheid.
1. Op maat
Een basisprincipe voor alles van voeding, maar van brood kan je op zich best goed inschatten hoeveel er wekelijks van gegeten wordt. Koop dan ook op maat en zorg dat je niet teveel ineens koopt. Kleine honger of alleen? Kies dan voor een klein broodje. Heb je toch liever ‘altijd wat in huis’? Dan kan je brood ook makkelijk invriezen. Dat kan zelfs in porties van enkele boterhammen. Enkele minuten op kampertemperatuur en ze zijn ontdooid. Ontdooi ze niet in de koelkast of in de microgolfoven, want daarvan drogen ze uit.
2. Bewaar brood droog & donker
Als je brood koopt, dan wil je het natuurlijk zo goed mogelijk bewaren zodat het ook ‘s anderendaags nog lekker is. Droog en donker bewaren is de boodschap. Brood lang vers houden komt er vooral op neer dat je vermijdt dat het uitdroogt. Dat is op zich vrij eenvoudig. “Je brood niet-gesneden kopen is een goed idee”, tipt Birger Vandamme van de bakkersopleiding van het MSKA Roeselare. “De korst beschermt tegen uitdrogen.” Als je thuis je brood aansnijdt, kan je dit in het midden doen. Dan kan je telkens beide helften tegen elkaar houden. Een papieren zak die je goed sluit, zal de korst krokant houden, maar een linnen zak is ook goed idee. Een papieren of linnen zak kan je nog eens in plastic zak of folie verpakken. Zo blijft je brood nog langer vers.
Sowieso bewaart het ene brood ook beter dan het andere, louter door de samenstelling. Bruin en vezelrijk brood gaat bvb. langer mee dan witbrood. En desembrood bewaart beter dan gistbrood.
3. De verrijzenis van brood
Is het brood toch enkele dagen oud en niet meer zacht? Gooi het dan zeker niet weg. Zachte pistolets of stokbrood kan je bijvoorbeeld weer ‘tot leven wekken’ door ze te besprenkelen met water en enkele minuutjes op te warmen in de oven. Hop: weer krakend en krokant. Met boterhammen die overblijven kan je dan weer toast, croque monsieurs of wentelteefjes maken. Of je bakt ze even in de pan met wat boter of olie en belegt ze met iets lekkers. Hobbykoks kunnen ook broodballetjes of een zoete of hartige broodpudding maken. En wie weinig zin of tijd heeft om te koken kan oud brood gewoon verwerken tot croûtons voor in je salade, of zelfs verkruimelen tot chapelure.