08
feb
2016

Sinds begin dit jaar is de blauwe PMD-zak ingeruild voor een paarse P+MD-zak. Naast de PMD-fractie worden in deze zak ook harde plastic verpakkingen toegelaten. Na twee ophaalrondes blijkt dat de meeste inwoners van Wervik de sorteerinstructies voor de paarse zak goed volgen. Meer zelfs: uit de eerste resultaten van het proefproject blijkt dat de Wervikenaren nog wat meer harde plastic verpakkingen in de zak mogen steken, zoals yoghurtpotjes, lege plastic bakjes van bijvoorbeeld champignons, botervlootjes…

De ophaaldiensten controleren de aangeboden paarse zakken op het toepassen van de correcte sorteerregels. Zo blijkt dat er hier en daar zakken geweigerd worden omdat er foutief afval in zit zoalsfolies, plastic zakjes, chipsverpakkingen, aluminium drinkzakjes (type caprisun) en piepschuimschaaltjes. Deze zaken horen thuis in de restafvalzak. Met plastic folies kan je ook terecht op het recyclagepark. Op de geweigerde zakken wordt een zwarte weigeringssticker gekleefd. Neem in dat geval de paarse zak terug binnen, trek de bovenste laag van de sticker af en controleer aan de hand van de sorteerregelswelk afval er verkeerd gesorteerd werd. Blauwe PMD-zakken worden niet meer meegenomen.

Sommige inwoners stellen terecht vast dat hun paarse zak niet is opgehaald. De ophaaldienst zamelt sinds januari de paarse zakken met twee wagens in waardoor het uur van ophaling kan wijzigen. Zet daarom je paarse zak de avond  voor deophalingbuiten en vermijd dat je afval blijft staan.

Bij vragen of opmerkingen kan je steeds contact opnemen met de milieudienst van Wervik (milieu [at] wervik.be, tel. 056 95 21 65 of 056 95 21 66) of MIROM Menen (info [at] mirom-menen.be of tel. 056 52 81 30). Meer info over het proefproject en de P+MD-sorteerregels vind je hier.