Wat kan?
Kleding: 
ook met een klein defect (bv kapotte rits, scheurtje, ...) 
Accessoires: 
riemen, tassen, schoenen per paar
Woningtextiel: gordijnen, zetelhoezen, tafelkleden
Keuken- en badkamertextiel: handdoeken en theedoeken, schorten, washandjes 
Beddengoed: lakens en dekens, dekbedden, hoofdkussens (synthetisch–dons) , slaapzakken
Knuffels
Propere lappen en textielresten: garen, wol, kleine repen stof

  Wat kan niet?
Nat en/of besmeurd textiel • tapijt en vloerbedekking • elektrische dekens • matrassen • zetelkussens • badmatjes • kussens van tuinzetels • tentzeilen

Nog een sorteervraag? Stel hier je vraag.

Hoe aanbieden?

  • Textiel deponeer je in een gesloten zak in de textielcontainer. 
  • Onderaan deze pagina kan je een textielcontainer in jouw buurt vinden. 

Wat gebeurt hiermee?

Mirom Roeselare heeft een contract met twee door OVAM erkende textielinzamelaars. Zij staan in voor de lediging van de containers, de netheid van de site en het brengen het textiel naar een sorteercentrum.

  • Kringwinkel Midwest: alle textielcontainers op de recyclageparken van de 12 gemeenten van Mirom Roeselare worden beheerd door de Kringwingel Midwest. Dat betekent dat de inhoud van die containers lokaal gesorteerd en herverdeeld. Kledij en ander textiel en accessoires die nog draagbaar/bruikbaar zijn komen zo in de vestigingen van de Kringwinkel terecht en kunnen daar voordelig aangekocht worden door wie ze wil. De Kringwinkel ondersteunt op die manier ook lokale tewerkstelling en biedt kansen aan mensen die niet of moeilijk aan de slag kunnen in het reguliere arbeidscircuit.
  • Vlaams Inzamelcentrum Textiel: de containers die langs straten en op pleinen staan, vallen onder het V.I.C.T. De inhoud van die containers wordt eveneens uitgesorteerd naar bruikbare kledij, stoffen en materialen. Een deel komt in aanmerking voor hergebruik binnen België, Europa of daarbuiten. Wat niet meer herbruikbaar is, wordt gerecycleerd (bv. in tapijten, isolatiemateriaal, vodden of verwerkt tot vezels als grondstof voor nieuw textiel). Wat niet meer in aanmerking komt voor recyclage, wordt verbrand.

Vind een textielcontainer in je buurt:

► Bemerk je ergens een nieuwe of andere textielcontainer die niet op deze kaart is opgenomen, of eentje die niet helemaal op de juiste plaats aangeduid staat? Meld het hier.
Enkel de containers waarvoor MIROM Roeselare een overeenkomst heeft, worden hieronder getoond/weergegeven.

FAQ Textiel

Mag ik kleren meegeven met andere organisaties?

Krijg je een uitnodiging om je afgedankte textielspullen in een zak aan de deur te zetten waarvan de inzameling niet is opgenomen in de ophaalkalender? Dan gaat het over een illegale inzameling. Dat betekent dat noch MIROM, noch de stad/gemeente hiervoor de toestemming gaf. Dat betekent dat die organisatie materiaal ophaalt dat niet van hen is. Bovendien weet niemand waar dat afval naartoe gaat. Ontving je zo’n brief, meld het hier.