25
nov
2022

De voorbije twee weken kregen we weer opvallend veel jong volk over de vloer bij MIROM Roeselare. Zo'n 350 leerlingen van het zesde leerjaar uit de verschillende gemeenten van onze intercommunale kwamen langs voor de 'Afvalreis'. Tijdens dit aanbod van een halve dag kwamen ze heel wat te weten over afval en hoe we daar anno 2022 mee omgaan. Ze leerden dat het beter is om afval te vermijden of te hergebruiken, en dat recycleerbaar afval dat we selectief inzamelen opnieuw kan gebruikt worden als grondstof voor nieuwe producten. Ze brachten dat bovendien ook in de praktijk, door in de workshop Plastic Moov, zélf aan de slag te gaan met hun eigen plastic afval, en dat te recycleren tot een gloednieuwe speelgoedauto. 

De leerlingen konden ook hun kennis testen in een interactieve quiz. Daarbij ontdekten ze dat koekjes die 'over datum' zijn niet noodzakelijk slecht zijn, dat je soms véél centen betaald puur voor extra plastic verpakkingen en dat zwerfvuil veel schadelijker is dan je zou vermoeden. 

Tenslotte volgde er ook nog een uitleg over (en rondleiding door) de energiecentrale van MIROM Roeselare. De jongens en meisjes mochten eens in de kraancabine kijken en een blik werpen op onze grote berg afval en ze kwamen te weten hoe het verbranden van restafval onder meer de muziekschool van Roeselare verwarmt. Als apotheose kon iedereen een kijkje nemen in onze oven, slechts luttele centimeters verwijderd van een vuurhaard van ongeveer 1.000 graden Celcius. 

Het waren twee fantastische weken en met al die openvallende monden en wijd opengesperde ogen hebben wij hier ook het woordje 'wajooow' goed leren kennen.