17
sep
2024

Elk gezin heeft gemiddeld 30 lege batterijen en 11 apparaten met een stekker of batterij in huis. Of ze nu defect zijn of niet, dit zijn allemaal voorwerpen die de consument mag binnenbrengen bij de inzamelpunten van Bebat en Recupel zodat ze gerecycleerd of hergebruikt kunnen worden. Een maand lang, en in aanloop naar 'Black Friday', trekken Bebat en Recupel heel Vlaanderen rond met een mobiel inzamelpunt. 'Back Friday' wil oude spullen recupereren, in plaats van nieuwe te verkopen. Op woensdag 16 oktober strijken ze neer op de Grote Markt van Roeselare.

"We verzamelen alle apparaten die de mensen niet meer gebruiken: afstandsbedieningen, speelgoed op batterijen of met een stekker, IT-apparatuur, kleine huishoudelijke apparaten, smartphones, camera’s, zaklampen, thermometers, laptops en allerlei gadgets", aldus Eric Dewaet, CEO van Recupel. "Door deze apparaten binnen te brengen, zorg je ervoor dat ze hergebruikt of ontmanteld worden om grondstoffen terug te winnen, schadelijke stoffen veilig te verwijderen en werk te bieden aan lokale recyclagecentra."

Tijdens de 'Back Friday'-actiemaand vind je op die mobiele inzamelpunten ook telkens een gekwalificeerde reparateur klaar om de ingeleverde apparaten te demonteren, de lege batterijen er veilig uit te verwijderen en te beoordelen of ze gerepareerd kunnen worden. Ze zullen voorbijgangers ook praktische tips geven om de levensduur van de apparaten te verlengen of om ze veilig in te zamelen. Binnengebrachte elektro die nog bruikbaar is, krijgt trouwens een tweede leven via lokale kringloopwinkels.

Drie redenen waarom je batterijen en apparaten beter binnen brengt:

  1. Batterijen en elektro bevatten schaarse grondstoffen die we kunnen recupereren. Als je ze binnenbrengt, voorkomen we ook dat schadelijke stoffen in de natuur terechtkomen. Dankzij dit principe van 'urban mining' kunnen de grondstoffen hergebruikt worden voor nieuwe toepassingen.
  2. Als je je kapotte elektrotoestellen binnenbrengt, gaan experts ze nakijken en - indien mogelijk - repareren. Via lokale kringloopwinkels krijgen ze dan een tweede leven. 
  3. Hoe meer batterijen en elektro tijdens Back Friday binnengebracht worden, hoe meer bomen Bebat en Recupel in België kunnen planten.