21
jan
2021

Donderdag 21 januari werd door de medewerkers van MIROM Roeselare een versleten salon en een oude relaxzetel opgehaald bij Cecile Van Walleghem in Torhout. Een vrij vaak voorkomend fenomeen, alleen ging het in dit geval om de 10.000ste ophaling van groot huisvuil door MIROM, sinds de start van deze dienstverlening op 1 januari 2009. Cecile was alvast blij dat de spullen aan huis werden opgehaald… en met de ruiker bloemen die ze voor deze gelegenheid cadeau kreeg.

De voorbije jaren maakten dus (al iets meer dan) 10.000 inwoners van de gemeenten van MIROM dankbaar gebruik van deze dienst. In de eerste jaren ging dat nog om ongeveer vier adressen per week, tegenwoordig zijn er elke week twee ophaalrondes van telkens zo’n 15 adressen.  Want iedereen wil vroeg of laat wel eens iets kwijt. Meubilair dat nog bruikbaar is, kan je vaak gratis laten ophalen door Kringwinkel, maar met defecte of versleten spullen kunnen ze daar niks aanvangen. Niet iedereen kan bovendien zomaar met grote stukken naar het recyclagepark. En dan is de ophaling aan huis een welkome oplossing voor gerief dat niet meer herbruikbaar of te herstellen is.

“Ooit kreeg ik telefoon van een dame die meldde ‘dat ze een heel groot vuil huis had en of we dit wilden komen ophalen’”, vertelt MIROM-medewerker Lieze Persyn. “Hele huizen doen we dus niet, neen. Maar er worden wel heel wat andere spullen opgehaald, van aquaria tot zwembadjes. Tijdens de voorbije twaalf jaar werden er bijvoorbeeld 151 tuinstoelen en 471 gewone stoelen opgehaald. Héél veel zetels (in alle maten) en ook 9 kruiwagens, 15 zonnebanken, 11 hometrainers en een paspop.”

De ophaling van groot huisvuil kan voor meubilair in hout en/of metaal (stoelen, tafels, kasten,…), plastics (rolluiken, tuinmeubilair) en andere grote stukken brandbaar materiaal (matras, tapijt, zetels…) Ook elektrische apparaten worden opgehaald. In 2020 ging het in totaal om 166 ton. Op verzoek komt MIROM bovendien ook grote hoeveelheden tuinafval ophalen, dat was vorig jaar nog eens goed voor 128 ton.

De kostprijs voor deze dienstverlening is bovendien minimaal. Er is een standaard administratiekost van 5 euro en dan betaal je per item dat je laat ophalen. Voor een boekenkast betaal je bijvoorbeeld 3 euro, een hometrainer laten ophalen kost 4,5 euro. Elektrische toestellen worden gratis opgehaald, mits het betalen van de administratiekost en het aanbieden van minstens 3 euro ‘betalend afval’. “Doe je aanvraag wel ruim op tijd, want de planning loopt soms snel vol”, waarschuwt Lieze Persyn nog.

  • Alle info over deze dienstverlening, het aanvraagformulier en de voorwaarden vind je op www.mirom.be/groothuisvuil. Bellen kan ook, naar 051 26 03 50.