18
sep
2024

Het nieuwe schooljaar is net begonnen, maar Mirom blikt graag nog eens terug op het vorige. Tijdens dat schooljaar gingen in de regio immers 74 scholen en jeugdverenigingen de strijd met zwerfvuil aan, in de 7e editie van Operatie Proper. Bijna 9 op 10 van de deelnemers  slaagde in hun opzet. Zij mochten nu bij Mirom een mooie cheque in ontvangst komen nemen.

Operatie Proper was in 2023 – ‘24 al aan haar 7e editie toe. Met het initiatief willen Mooimakers scholen en jeugdverenigingen stimuleren om op hun terreinen en in de buurt bewust om te (blijven) gaan met zwerfvuil en de problematiek ook aan te pakken. Dat gaat bv. over het plaatsen van het juiste vuilnisbakken op de best mogelijke plaats, maar ook over sensibiliseren en opruimacties. Daarbij krijgen de deelnemers advies en logistieke ondersteuning van de gemeente en Mirom. Deelnemers die hun actieplan volbrengen doorheen het schooljaar, ontvangen daarvoor dan een financiële beloning.

Goed rapport

63 scholen en 11 jeugdverenigingen gingen vorig schooljaar die uitdaging aan, daarbij ook 7 deelnemers die zich voor het eerst waagden aan Operatie Proper. Ze deden dat met succes, want 65 deelnemers wisten hun vooraf bepaalde doelen te halen. Da’s bijna 9 op 10 met een perfect rapport. De manieren waarop al die scholen en jeugdverenigingen hun doel bereikten, variëren. Opruimacties natuurlijk, maar ook workshops, knutselen met afval, het maken van affiches of nog veel meer. Dat zijn heel veel leerlingen en leden die voortaan goed op de hoogte zijn en dat zijn ook een pak opgeruimde straten en pleinen. Voor de deelnemers betekent dat bovendien ook een mooie beloning voor de geleverde inspanningen: in totaal reikt Mirom 48.475 euro uit!

Een eervolle vermelding is er tenslotte nog voor VMS Roeselare, MMI Kortemark, GO! BS Ter Berken uit Langemark-Poelkapelle, GO! Atheneum Eureka uit Torhout en VBS De Fontein uit Zonnebeke. Deze 7 scholen zijn er al van bij het prille begin bij en slaagden jaar na jaar in hun opzet.

Vermoedelijk doen ze ook weer mee aan de 8ste editie van Operatie Proper die dit schooljaar loopt. Hopelijk doen heel wat andere (nieuwe) scholen en jeugdverenigingen dat ook weer. Inschrijven kan nog tot eind oktober.