22
mei
2020

Recupel zamelde in 2019 een record van 122.548 ton in, een stijging van 4,4%. In totaal zijn dit 44 miljoen apparaten. Opvallend: de Belg bracht maar liefst 8 miljoen méér apparaten naar een inzamelpunt van Recupel in vergelijking met 2018. De investeringen in het inzamelnetwerk en de vele communicatiecampagnes werpen hun vruchten af.

Enorme stijging in klein elektro: +36%  

Dit is vooral merkbaar in de inzameling van kleine elektronische apparaten, waar een stijging van maar liefst 36% meer apparaten wordt genoteerd. De elektro-apparaten en lampen worden in zes categorieën verwerkt: groot-wit (vb. wasmachines), koelvries-apparaten, televisies en monitoren, rookmelders, lampen en ‘overige’. In die laatste categorie zitten alle elektro-apparaten die niet tot de andere categorieën behoren. Door de band genomen zijn dit vooral de kleinere elektronische apparaten zoals gsm’s, computers, elektrische tandenborstel, etc.

"Elektro is geen afval, het bevat de grondstoffen van morgen. Meer inzetten op het herwinnen van de grondstoffen in onze apparaten is broodnodig voor ons klimaat en de maatschappij", verklaart Annelies Evens, Marketing & Communication Manager, het succes van de campagnes. "Zo is het recyclageproces een pak milieuvriendelijker dan ontginning, het creëert ook lokale tewerkstelling en vermindert de vraag naar conflictmineralen uit het Zuiden.”