Van 15 t.e.m. 25 november is er de 'Week van de Smaak' en pal middenin die 'week', op maandag 19 november, kan je deelnemen aan een gratis kookdemo. Je krijgt er tips over wat je kan aanvangen met restjes in koelkast, keuken en kelder die iedereen doorgaans wel liggen heeft. Je gaat er ook zelf mee aan de slag én je mag alles proeven. De demo wordt begeleid door Veerle Maes, mede-auteur van Het Restjeskookboek.
De demo vindt plaats in Kortemark, maar ook inwoners van andere gemeenten zijn zeer welkom. Deelnemen is gratis, maar je moet wel vooraf inschrijven via dit formulier.
Ingrediënten
- 300 tot 400 g oud brood
- 8 dl melk
- 150 g fijngesneden zongedroogde tomaatjes (of olijven)
- 125 g restjes charcuterie (salami, kippenwit,...) in stukjes of blokjes
- 250 g mozzarella of andere kaasrestjes
- 4 eieren
- verse kruiden (peterselie, bieslook, dragon,...) of mix van gedroogde kruiden
- peter en zout
Bereiding
Verwarm de oven voor op 190 °C. Snijd het brood in blokjes en week het in de melk. Gebruik je erg droog brood, doe er dan een deciliter melk extra bij. Voeg vervolgens de zongedroogde tomaatjes, charcuterie, kaas en eieren bij. Kruid met de verse of gedroogde kruiden en met peper & zout. DOe het mengsel nu in een grote, met boter ingesmeerde ovenschotel en bak gedurende 45 minuten in een oven op 190 °C. Geen restjes van kaas, charcuterie of tomaat? Probeer eens een lepeltje pesto, olijven (zonder pit!), een restje bolognesesaus of een aantal lepels gekookte pittige pasta.
(Bron: Het Restjeskookboek van Vlaco, foto's Heikki Verdurme)