Wat kan?
PMD staat voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons.
Plastic flessen en flacons van o.a. cola & limonade • water • melk • fruit- en groentensap • yoghurtdrankjes • bad- en doucheproducten • wasproducten en wasverzachters • afwasproducten en vloeibare onderhoudsproducten • gedistilleerd water
Andere plastic verpakkingen zoals botervlootjes • yoghurtpotjes • groente- en fruitbakje • bloempotjes • plastic zakjes • folies en wikkels • groente- en fruitnetjes • schaaltjes van vlees of vis
Metalen verpakkingen zoals drankblikjes • conservenblikken • deksels en capsules van bokalen en flessen • dozen en bussen • bakjes en schaaltjes uit aluminium • spuitbussen van cosmeticaproducten en voedingsmiddelen
Drankkartons van onder meer fruitsap • soep • melk

  Wat kan niet?
Andere voorwerpen uit plastic die geen huishoudelijke verpakking zijn, zoals emmers, speelgoed... (► recyclagepark)
Verpakkingen van insecticide, onkruidverdelger, mosbestrijder, rattengif, motorolie, verf, lak en vernis (► KGA)
Aluminiumfolie en aluminium drankzakjes (► restafval)
Piepschuim (niet-voeding) (► recyclagepark)
Injectienaalden, baxters en ander medisch afval 

Nog een sorteervraag? Check www.betersorteren.be of stel hier je vraag.

​Hoe aanbieden?

  • Enkel officiële MIROM-zakken gebruiken. Meer info over de kostprijs en de verkooppunten.
  • Geen verpakkingen stapelen of vullen met andere verpakkingen
  • Verschillende soorten plastic losmaken van elkaar (bvb folie van vleesbakje losmaken) en los in de blauwe zak steken
  • Verpakkingen goed geledigd, leeggegoten of leeggeschraapt
  • Max. volume per verpakking: 8 liter
  • Geen plastic bidons vastmaken aan de buitenkant van de PMD-zak
  • Flessen met hun dop er op, bij voorkeur platgedrukt in de lengte

Wanneer / waar aanbieden?

PMD wordt tweewekelijks aan huis opgehaald. Raadpleeg hier je ophaalkalender of gebruik de gratis Recycle!-app

Volle PMD-zakken kan je ook naar je recyclagepark brengen. 

Hoe vermijden / verminderen

  • Door bewust en/of lokaal aan te kopen kan je heel wat (overbodige) verpakkingen vermijden.
  • Je kunt soms kiezen voor alternatieven, zoals glazen flessen (met statiegeld) i.p.v. plastic wegwerpflessen.
  • Soms is het nuttig om te kiezen voor bulkverpakkingen.

Wat gebeurt hiermee?

PMD wordt afgevoerd naar een erkend sorteercentrum waar het gescheiden wordt in verschillende fracties. Dit gebeurt deels manueel en deels machinaal. De blauwe zak wordt eerst machinaal losgetrokken en uitgesorteerd. 

De verpakkingen die je in je PMD-zak sorteert worden in veertien verschillende materiaalstromen gescheiden. Dat gebeurt in gloednieuwe sorteercentra. Ze zijn uitgerust met de nieuwste technologieën om de verschillende types plastic van elkaar te scheiden. Trommelzeven sorteren de verpakkingen in kleinere en grotere maten en windshifters scheiden de zachte folies en zakken van de harde verpakkingen. De harde plastic verpakkingen ondergaan daarna een cascade van infrarood-apparaten en andere technieken die de verschillende types plastic – PET, polystyreen, polypropyleen – herkennen op basis van het licht dat gereflecteerd wordt. 

De sorteercentra zetten ook robots in die dankzij artificiële intelligentie verpakkingen kunnen herkennen op basis van foto’s die in het systeem worden ingevoerd. Met de visuele nacontrole van de stromen worden de laatste fout gesorteerde verpakkingen verwijderd.

Toepassingen

Plastic verpakkingen

Harde plastics

Bijna de helft van de doorzichtige PET-flessen voor water en frisdranken wordt vandaag al gerecycleerd tot nieuwe flessen en dat aantal blijft verder stijgen. Een deel van de flessen wordt gerecycleerd tot plastic schaaltjes voor voedingsproducten. Slechts een klein deel – vooral de gekleurde PET-flessen – wordt in andere toepassingen gebruikt, waaronder vezels voor isolatie, textiel en omsnoeringsband.

De ondoorzichtige HDPE-verpakkingen voor melk, wasmiddel of douchegel worden voornamelijk gerecycleerd tot nieuwe materialen voor afvoerbuizen, kabelgoten en leidingen. Ze worden ook gebruikt voor non-food verpakkingen, opbergbakken, bidons en rolcontainers te maken.

Bakjes en potjes uit PET worden onder meer gebruikt om fruit, taart, vlees en vis te verpakken en bestaan vaak al uit gerecycleerd materiaal. Ze worden grotendeels tot nieuwe bakjes en schaaltjes gerecycleerd. Dankzij nieuwe sorteer- en recyclagetechnieken neemt dat aandeel steeds verder toe.

Verpakkingen uit PP (polypropyleen), waaronder verpakkingen voor wasverzachter, kant-en-klare maaltijden en botervlootjes, worden nieuwe grondstoffen voor onder meer auto-onderdelen, opbergbakken, paletten, bloempotjes en emmers.

PS (polystyreen) wordt onder meer gebruikt voor champignonbakjes en yoghurtpotjes. Ook de geschuimde schaaltjes voor vis en vlees behoren tot deze fractie. Ze worden onder meer gerecycleerd tot kapstokjes, fotokaders en andere plastic gebruiksvoorwerpen.

Voor de recyclage van de gemengde harde plastics die niet apart gesorteerd kunnen worden, werkt Fost Plus onder meer samen met het gespecialiseerde bedrijf Ecoo dat de materialen recycleert voor industriële toepassingen, tuinafboordingen, compost- en bloembakken, zitbanken en verkeerseilanden.

Folies en zakken

Folie uit PE (polyethyleen) wordt onder meer gebruikt voor omverpakkingen van water of frisdranken of zakken voor compost en schors. Ook de PMD-zakken zelf behoren tot deze fractie. De folies worden gerecycleerd tot nieuwe folies voor diverse toepassingen, waaronder vuilniszakken en landbouwfolies. 

Naast de PE-folies wordt ook vaak folies uit PP (polypropyleen) gebruikt om producten zoals pasta, rijst, snoepjes en koeken te verpakken. Voor deze fracties werken we onder meer samen met het gespecialiseerde bedrijf Ecoo, dat de folies recycleert tot foliemateriaal en afdekplaten voor de bouwsector.

Metalen verpakkingen

Staal en aluminium kunnen dankzij hun fysieke eigenschappen eenvoudig en automatisch gesorteerd worden. Staal kan via magneten gescheiden worden van andere materialen. Bij aluminium wordt een wervelstroomscheider gebruikt die het aluminium een specifieke magnetische lading geeft. De metalen verpakkingen worden vermalen en gezuiverd tot homogene fracties die klaar zijn voor de oven. Staal en aluminium worden hersmolten in grote ovens. Het gerecycleerde metaal wordt verder bewerkt en omgesmolten tot half afgewerkte producten – meestal staven, cilinders of blokken – die hun weg vinden naar de meest uiteenlopende toepassingen in transport, bouw of een nieuwe verpakking.

Staal

Gerecycleerd staal vind je overal terug, van scheermesjes tot stalen constructies voor wolkenkrabbers, van koffiezetapparaten tot kranen voor containers. Veel verpakkingen bestaan uit gerecycleerd staal. Denk maar aan conservenblikken, drankblikjes en thee- en koffiedozen in de voedingsindustrie, verpakkingen voor schoonheidsproducten, deodorants en schoonmaakproducten of industriële vaten en bidons. Ook auto-onderdelen en elektrische huishoudtoestellen bevatten heel wat staal. Ten slotte vind je staal in minder verwachte hoeken, onder meer in medische apparatuur.

Aluminium

Aluminium is vanwege zijn lichte gewicht zeer populair in de voedingssector: drankblikjes, schotels voor bereide maaltijden, conservenblikken of de afsluitfolie van plastic verpakkingen voor zuivelproducten. Ook in de bouwsector wordt aluminium gebruikt, onder meer in elektriciteitskabels en raamprofielen. Ten slotte speelt het materiaal een grote rol in de industrie: voor onderdelen van auto’s en elektrische huishoudtoestellen wordt vaak aluminium gebruikt, net als voor de metalen pigmenten in verf.

Drankkartons

Drankkartons zijn samengestelde verpakkingen. Ze bevatten meestal vier verschillende materialen. Zoals de naam al aangeeft, bestaan ze voor het grootste deel – ongeveer 75% – uit karton. De verpakking heeft zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant een laagje plastic (polyethyleen) dat de inhoud beschermt tegen vocht en lucht en zorgt voor een langdurige bewaring van dranken, soepen en sauzen. Voor bepaalde producten wordt de plastic laag aan de binnenkant gecombineerd met een laagje aluminium. Tot slot zijn er ook nog de plastic doppen die net als de doppen van plastic flessen uit HDPE bestaan. Door drankkartons te recycleren, kunnen we al die materialen een nieuw leven geven, waardoor we minder nieuwe grondstoffen nodig hebben.

De drankkartons worden, net zoals het andere oud papier en karton, met water vermengd tot pulp maar een specifieke behandeling is nodig om de vezels goed los te weken uit de verpakking. Ook de plastic doppen worden verwijderd. Bij het weken van de drankkartons komen ook de plastic en aluminium laagjes binnenin de verpakking los. Ze kunnen van elkaar gescheiden worden voor verdere recyclage, maar er komen ook steeds meer toepassingen voor de mix van de twee materialen, die ook wel PolyAl (Polyethyleen-Aluminium) genoemd wordt.

Papiervezels
De lange, sterke vezels maken het gerecycleerde materiaal extra gegeerd op de recyclagemarkten, omdat het perfect geschikt is voor toepassingen die een bepaalde stevigheid vereisen, zoals bijvoorbeeld huishoudrol, stevige kartonnen verpakkingen of zelfs specifieke toepassingen in de bouwsector zoals gipsplaten.

Plastic doppen
De plastic doppen van drankkartons bestaan net als de doppen van plastic flessen meestal uit HDPE en kunnen dan ook hetzelfde recyclageproces volgen. Gerecycleerd HDPE wordt onder meer gebruikt in nieuwe verpakkingen, opbergbakken of buizen.

PolyAl
De combinatie van plastics en aluminium (PolyAl) levert een stevig en waterdicht materiaal dat bovendien ook UV-bestendig is. Dat maakt heel wat nieuwe toepassingen mogelijk. Zo bracht een bedrijf al vogelvoerhouders op de markt uit PolyAl.

(Bron: Fostplus)

Video

Video

FAQ PMD

Waarom moeten de verpakkingen leeg zijn?

Verpakkingen waar nog productresten in achterblijven, hebben een negatief effect op het sorteer- en recyclageproces en kunnen de kwaliteit van het eindproduct aantasten. Je hoeft de gebruikte verpakkingen niet te spoelen, enkel leeg maken.

Mogen de doppen op de plastic flessen en flacons blijven zitten?

Je mag de doppen op de plastic flessen en flacons laten zitten. Ze worden mee gerecycleerd indien ze op de flessen en flacons vastgeschroefd zitten. Los in de blauwe zak zijn ze te klein om uit te sorteren en verstoren ze het sorteerproces.

Waarom mogen borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium in de PMD-zak en aluminiumpapier niet?

Borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium kunnen opnieuw worden gesmolten en gerecycleerd. Aluminiumpapier is echter te dun, waardoor het in de ovens niet smelt, maar gewoon verbrandt. Gooi aluminiumfolie in de restafvalzak.

Waarom mogen er geen verpakkingen van gevaarlijke stoffen in de PMD-zak?

Plastic verpakkingen of spuitbussen die gevaarlijke en/of giftige producten bevat hebben, kunnen gevaarlijk zijn voor het personeel en de sorteermachines. Je herkent ze aan (minstens) één van deze gevarentekens. Sorteer deze verpakkingen bij het Klein Gevaarlijk Afval op het recyclagepark. Lege spuitbussen van voedingsmiddelen, cosmetica en sommige reinigingsproducten horen wel thuis in de PMD-zak.