Operatie Proper is een project vanuit de Mooimakers. Met de Mooimakers moedigen OVAM, Fostplus en VVSG scholen en verenigingen aan om zich te engageren in de strijd tegen zwerfvuil. De organisaties worden bovendien ondersteund én beloond voor die inspanningen. De beloning bedraagt 3 euro per lid/leerling en kan oplopen tot maximaal 1.500 euro per school of vereniging. Dit jaar werden meer dan 40 deelnemende organisaties beloond met een mooie cheque, samen goed voor ruim 37.000  euro.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om deel te nemen aan het project, moeten de scholen en verenigingen een actieplan indienen. Dat bestaat uit 8 verplichte actiepunten en één zelfgekozen actie. Het gaat om vrij laagdrempelige acties en vaak zijn het maatregelen of gewoontes die al eerder doorgevoerd werden of vrij vlot in voege kunnen treden. Het gaat dan bijvoorbeeld om het maandelijks opruimen van de (school)terreinen en de organisatie van een zwerfvuilactie, over het aanmoedigen van het gebruik van herbruikbare drinkflessen en brooddozen, tot het betrekken van de leden/leerlingen bij het sorteerbeleid. 

Als deze actiepunten bekend in de oren klinken, er al rond de thema's wordt gewerkt of als er plannen waren om dat binnenkort te doen, dan is Operatie Proper zeker iets voor jullie! MIROM Roeselare en de Mooimakers zorgden overigens ook voor de nodige ondersteuning, zowel op vlak van logistiek als op het gebied van communicatie.

Hoe schrijf ik mijn school/vereniging in?

Inschrijven is erg eenvoudig. Op de website www.mooimakers.be/operatie-proper klik je onderaan op de knop ‘Deelnemen’. Daarna vul je de postcode van je school/vereniging in, maak je in een handomdraai een account aan en vul je je actieplan in. Toch twijfels of iets niet helemaal duidelijk? Neem dan contact op met de dienst Openbare Netheid via openbarenetheid [at] mirom.be of bel 051/26.03.50 . Zij helpen je graag op weg.

Eens je actieplan is ingediend, neemt MIROM Roeselare sowieso zelf contact met je op voor een bezoek. We geven je ook een overzicht van onze beschikbare hulpmiddelen én geven je nog tips om het actieplan tot een goed einde te brengen!