• Nieuwe restafvalzakken (blauwgrijze opdruk) kan je zonder probleem gebruiken.
  • Oude restafvalzakken (met groene opdruk) worden voorzien van een afvalsticker nog tot eind 2022 opgehaald.  
  • Andere afvalzakken zijn niét geldig.
  • Voor PMD-zakken is geen sticker nodig.

 

Sinds 1 januari 2020 zijn er in de regio van MIROM Roeselare nieuwe restafvalzakken geldig. (zie foto links) Je vindt deze zakken in al onze verkooppunten. Het gaat om dezelfde kwaliteit van zakken, enkel de opdruk is gewijzigd.

Oude restafvalzakken (foto rechts) worden enkel nog meegenomen indien ze voorzien zijn van een officiële oranje afvalsticker. (Let wel: de verkoop van afvalstickers stopte eind 2021). Op grote afvalzakken (60L) kleef je een volledige sticker, voor de kleintjes (30L) knip je een sticker in twee en plak je een halve sticker.  Oude zakken met stickers mag je zo nog gebruiken tot eind 2022. Heb je nog een volle rol oude zakken, dan mag je deze  tot eind 2022 omruilen aan het onthaal van MIROM Roeselare. 

Bied je jouw afval aan in een oude restafvalzak zonder sticker, dan zal deze niet worden meegenomen en zal er een rode weigeringssticker op gekleefd worden. In dat geval neem je het afval terug binnen en bied je het voor de volgende ronde correct aan.

 

Andere afvalzakken uit naburige gemeenten die tot een andere intercommunale behoren, zijn niét geldig. Zelfs niet als je er een sticker op kleeft. Dit is zeker belangrijk voor inwoners van Moorslede en Zonnebeke (MIROM Roeselare) en inwoners van Wevelgem en Wervik (MIROM Menen). Sinds 1 januari 2020 zijn de afvalzakken anders qua prijs, grootte en kleur. De zakken van MIROM Roeselare zijn niet langer geldig in de regio van MIROM Menen, en andersom.

Voor de PMD-zakken is er een nieuwe opdruk en is er ook een kleine prijsaanpassing (0,15 euro i.p.v. 0,125 euro), maar de oude PMD-zakken blijven gewoon geldig. Daar zijn dus geen stickers nodig.

Denk voorts ook aan de andere afspraken voor het correct aanbieden van je afval, zodat de ophalers alles kunnen meenemen.

Nieuw afvalzakken?

Op 1 januari 2020 verhoogde MIROM Roeselare de prijs naar 1,70 euro voor een grote restafvalzak en 0,85 euro voor een kleine. (Inwoners van Menen, Wevelgem en Wervik: klik hier) Door beter te sorteren en minder voedsel weg te gooien, kan iedereen echter besparen op afvalzakken, zo blijkt uit onderzoek. De laatste prijsaanpassing dateert van bijna 6 jaar geleden, terwijl de inzamelkosten, de productiekosten van de afvalzakken en de milieuheffingen fors zijn toegenomen. Het principe van 'de vervuiler betaalt' moet ook aansporen om meer en beter te sorteren.

Op basis van een huisvuilzakanalyse die MIROM Roeselare in 2018 liet uitvoeren, is dat ook haalbaar voor elke burger. Door bewust aan te kopen, goed te bewaren en te koken met restjes, kan je als burger grondig besparen, maar er zit ook nog grote winst in het beter sorteren van pmd, textiel en papier & karton. Meer tips over hoe je dat kan doen, vind je op onze website.

Prijslijst

 

Zak

Rol

Grote zak

€ 1,70

€ 17 voor 10

Kleine zak

€ 0,85

€ 8,5 voor 10

PMD-zak

€ 0,15

€ 3 voor 20