09
sep
2021

Gert Verhulst en James Cooke lanceerden woensdag een oproep om allerlei nog werkende huishoudelijke apparaten in te zamelen. Niet voor zichzelf, maar voor de vele Waalse gezinnen die afgelopen zomer zwaar getroffen werden door de watersnood. Ze bundelen daarvoor de krachten met Recupel en de Kringwinkels. 

De zware overstromingen eisten niet alleen veel slachtoffers, duizenden gezinnen zagen ook een groot deel van, of zelfs héél hun inboedel verloren gaan. Daarom willen Recupel en de Kringwinkels samen met Gert Verhulst en James Cooke een actie opzetten om hen opnieuw aan de nodige basisvoorzieningen te helpen. Woensdagavond werd in de De Cooke & Verhulst-show een oproep gelanceerd om ongebruikte en nog werkende huishoudapparaten in te zamelen. Koelkasten, diepvriezers, wasmachines, koffiezetapparaten, waterkokers, kookplaten, … Alles wat een doorsnee gezin nodig heeft, is welkom bij ‘geefpunten’ in de Kringwinkels. De actie loopt zes weken, doelstelling is om minimum duizend toestellen in te zamelen.

Wat kan je doen?

Hoe kan JIJ helpen? Check in huis, op zolder of in je garage eens welke ongebruikte maar nog bruikbare elektrotoestellen je nog in huis liggen hebt. Breng deze tussen 9 september en 14 oktober binnen bij je Kringwinkel en vermeld dat je ze wil weggeven aan de slachtoffers van de watersnood. Eventueel kan je ook een foto maken en die posten met de hashtags #DCVS en #recupel op je sociale media. Dan maak je nog kans op een vipticket in het publiek van De Cooke en Verhulst Show. 

"Je ongebruikte toestellen binnenleveren is eigenlijk een kleine moeite. Elke Vlaming heeft er gemiddeld een tiental in huis", legde  Annelies Evens van Recupel woensdag uit in de show. "Dit is een mooie gelegenheid om ze een tweede leven te geven én zwaar geteisterde landgenoten te helpen om opnieuw hun leven op te bouwen." Gert Verhulst zelf gaf alvast het goeie voorbeeld en de komende zes weken vragen James en Gert aan hun gasten om zelf ook een ongebruikte apparaat mee te brengen en het te deponeren in een gelegenheidscontainer.

Linde Brewaeys van Herwin (koepel van de Kringwinkels) legt uit hoe de verwerking en verdeling na de inzameling verloopt:  "In De Kringwinkels testen we eerst via een stekkertest of de toestellen nog veilig werken. Voor de verdere distributie werken we dan samen met La Bourse aux Dons . Dat is een distributieplatform voor food en non-food, dat giften via de OCMW’s verdeelt. Die centraliseren alles en verdelen verder naar slachtoffers en sociale organisaties. Dat maakt een en ander ook traceerbaar."