19
mrt
2024

Elke speurder zal het beamen: het is handig als je een concreet daderprofiel kan bepalen om zo een dader te klissen. De realiteit is dat dit voor sluikstorters haast onmogelijk is. ‘Dé sluikstorter’ bestaat immers niet.

  • M/V/X

Afval op straat achterlaten heeft niets te maken met gender. Sluikstorters zijn zowel mannen als vrouwen.

  • Jong én oud

Het is niet ‘de jeugd’ en evenmin ‘de gepensioneerden’. Mensen die afval weggooien of achterlaten zijn helaas van alle leeftijden. Het gaat om tieners die argeloos een blikje op een vensterbak parkeren, maar ook om lieve oude dametjes die een zakje vol huishoudelijk afval in een straatvuilnisbak proppen.

  • Heel bewust of onbedoeld

Ook in motief kan het alle kanten uit. Soms is het oprecht ‘per ongeluk’ of onbedoeld. Een peuk in het rioolputje omdat je er niet bij stilstaat dat dat fout is. Of een koffietas in de glasbol gooien omdat je denkt dat die er ook in mag.  Aan de andere kant zijn er helaas ook mensen die heel bewust en doordacht sluikstorten. Mensen die goed weten dat wat ze doen strafbaar is, maar daarom een stil plekje opzoeken. Een plekje waar ze van denken dat niemand ze kan zien.

  • Arm of rijk

Nog een misverstand: het zijn echt niet alleen mensen die het niet zo breed hebben die hun afval ergens achterlaten, ‘om dan geen afvalzakken te moeten kopen’. We kennen de financiële situatie niet van mensen die betrapt worden, maar waar er met nummerplaatherkenning gewerkt wordt, komen er net zo vaak duurdere wagens in beeld.