Zwerfvuil opruimen: doe het veilig

19
mrt
2024

Trek je op pad om zwerfvuil in de buurt op te ruimen? Da’s super! Maar… let er op dat dit voor jezelf en anderen veilig verloopt. Een fluojas, handschoenen en een grijpstok zijn de basisuitrusting van elke opruimer. Kijk zeker uit met scherpe voorwerpen (glas, naalden) of batterijen, en houd ook het verkeer in de gaten als je iets op straat opruimt. 

Tips voor wie niet graag boetes betaalt

25
sep
2023

Zomaar bewust afval achterlaten of iets op de grond gooien, dat doen tegenwoordig maar weinig mensen. Maar er zijn wel situaties die misschien herkenbaarder zijn en die net zo goed strafbaar zijn. Je lege koffiebeker bovenop een overvolle vuilnisbak leggen, je pizzadoos netjes nààst de vuilnisbak deponeren, een zak met lege bokalen naast de volle glascontainer zetten... Want 'hé, zo kunnen ze dat makkelijk mee opruimen! Toch?'

Inschrijvingen Operatie Proper '23-'24 open

17
aug
2023

Op de start van het schooljaar zelf is het - gelukkig voor wie nog van vakantie geniet - nog even wachten, maar inschrijven voor Operatie Proper kan nu al.  Operatie Proper is een beloningssysteem waarbij scholen en jeugdverenigingen een duwtje in de rug krijgen om zwerfvuil duurzaam aan te pakken. Het voorbije schooljaar leverden in onze regio zo'n 70 scholen en verenigingen inspanningen om zwerfvuil in de buurt aan te pakken.

Doe mee met de Grote Lenteschoonmaak

22
feb
2023

Op de bijhorende zon en temperaturen is het nog even wachten, maar de lente zit er aan te komen. En onlosmakelijk verbonden aan die lente is een propere en nette buurt. Straten waar geen blikjes of peuken liggen, piekfijne pleintjes en tuintjes zonder weggewaaide plasticzakken. Over heel Vlaanderen bundelen vrijwilligers de krachten om de buurt op te ruimen, al dan niet in het kader van de Grote Lenteschoonmaak van de Mooimakers.

Doe mee aan de Grote Lenteschoonmaak 2022

22
feb
2022

Van zaterdag 19 t.e.m. zondag 27 maart 2022 vindt de grote lenteschoonmaak weer plaats. Je kan ploggen, plandelen, plajakken... Alles is goed, zolang je er maar zwerfvuil mee opruimt

Je kan gewoon de handen uit de mouwen steken op je eentje, met je gezin, of met vrienden of buren. Maar misschien trekken jullie met de vereniging op pad? Check bij jouw gemeente hoe ook jij kan meedoen. 

Hondenpoep: schadelijker dan je denkt

10
feb
2022

Wie al eens zwerfvuil opruimt, of gewoon af en toe een wandeling maakt, kan het beamen: hondenpoep op straat of in de natuur is niet aangenaam. Het is vies, ziet er niet netjes uit en je riskeert dat het blijft plakken aan je schoenen waardoor je de geur nog meeneemt naar huis. Maar hondenpoep is niet enkel hinderlijk voor de mens, het fenomeen is ook schadelijker voor de natuur dan je zou denken.

MIROM zet je een spiegel voor

04
okt
2021

Zwerfvuil en sluikstort zijn en blijven een hardnekkig zeer. Ondanks de inzet van tal van opruimende vrijwilligers, ondanks preventie en tal van sensibiliseringsinitiatieven, wordt elke dag nog sluikstort aangetroffen. Daarom is er van maandag 4 t.e.m. zondag 10 oktober de ‘Week van de Handhaving vanuit de Mooimakers. Tijdens deze week en de hele maand oktober gaat er extra aandacht naar het aanspreken van overtreders en naar sancties.

Schrijf in voor Operatie Proper 2021 - 2022

06
sep
2021

Doe je met jouw school of jeugdvereniging je best om zwerfvuil aan te pakken? Doe dan zeker mee aan Operatie Proper. Je stelt een actieplan op, ontvangt van MIROM Roeselare, jouw gemeente en de Mooimakers alle nodige (logistieke) ondersteuning en kunt zo je doelen halen. Op het einde van het schooljaar wordt alles geëvalueerd en word je beloond voor de inspanningen met een mooie cheque die kan oplopen tot €975. 

Doe mee aan World Cleanup Day

19
aug
2021

Op 18 september is het World Cleanup Day en dan ruimen we ook dit jaar in meer dan 150 landen zwerfvuil op. Om van deze editie een succes te maken, biedt Mooimakers een platform aan waar je als vrijwilliger of organisatie jouw acties kan registreren. Alle acties van 13 tot 26 september komen hiervoor in aanmerking. Alle geregistreerde inspanningen worden dan meegenomen in het wereldwijde resultaat.
 

Pagina's