12
jan
2022

Recent werd de brandweer van Roeselare twee keer opgeroepen voor een interventie aan de hoek van de Groenestraat en de Westlaan. Daar zijn momenteel onderhoudswerken aan de buizen van het warmtenet aan de gang. Passanten hadden er 'rook' opgemerkt, maar de brandweer hoefde niet in te grijpen. 

De 'rook' is immers damp. Door de hevige regenval is het grondwater gaan stijgen en zo kwam er water in de put te staan waar de werken worden uitgevoerd. Een van de buizen voert water van 100 à 110 °C rond en daardoor was het water er rond  beginnen verdampen. Op zich ongevaarlijk, al is het natuurlijk wel aangewezen om zeker niet aan de buizen of in de put te komen. Voor de zekerheid werd er nog een waarschuwingsbordje geplaatst en werden de werkputten extra afgezet.

Onderhoudswerken aan het warmtenet zijn overigens niet uitzonderlijk. Het warmtenet, waarvan het oudste deel inmiddels 35 jaar oud is, is - letterlijk - waterdicht, maar door diverse factoren kunnen er lekken ontstaan. Deze worden dan gespot met lekdetectie en/of infraroodscans en hersteld. Recent werd zo'n lek gedetecteerd, maar daarvoor was het al twee jaar geleden.

En dus blijft het warmtenet goed draaien, zeker op koude dagen zoals deze. Deze week wordt er weer 400.000 liter warm water per uur door de leidingen gestuurd en worden weer tientallen gezinnen, scholen, bedrijven en organisaties van schone warmte voorzien.

(Foto Bert Feys)