18
jul
2024

Volgende week starten de olympische spelen in Parijs. Maar woensdagavond werd er in Roeselare al een andere titel uitgereikt. Gino Bonte uit Hooglede kroonde zich in het auditorium van Mirom tot ‘MirOlympisch’ kampioen. Elke Vercaigne uit Zonnebeke pakt zilver, het brons is voor Frederik Vanderhaeghe uit Kortemark.

De voorbije twee weken konden alle inwoners van de 12 gemeenten van Mirom Roeselare hun kennis over ‘afval vermijden’, hergebruik en recycleren testen in een online quiz. Een moeilijke quiz, zodat enkel echte kenners en gemotiveerde zoekers een mooie score konden bekomen. Dat leverde per gemeente één kampioen op, die zich al ‘gemeentelijk kampioen’ mag noemen.

Woensdagavond was er dan de finale, live in het auditorium van Mirom in Roeselare. De best scorende kandidaat van elke gemeente werd afgevaardigd om onderling uit te maken wie nu de beste sorteerder is. Bij aankomst werden de deelnemers eerst onderworpen aan een praktische proef met enkele sorteerdilemma’s, waarbij ze onder meer een hamburgerdoosje richting PMD, en een cd-doosje richting restafval moesten aanwijzen. Vervolgens startte de echte finale, met nog eens 15 vragen. Het was duidelijk dat alle deelnemers waardige kandidaten waren, maar de top twee stak er bovenuit. Elke Vercaigne uit Zonnebeke stond de hele tijd op kop, maar werd in de laatste rechte lijn nog voorbijgesneld door Gino Bonte uit Hooglede. Daarna vulden de kandidaten uit Kortemark, Langemark-Poelkapelle en Lichtervelde de top 5 aan.

De winnaars werden in de bloemetjes gezet, maar ook dat gebeurde met de gedachte van afval vermijden in het achterhoofd. De kampioen zelf kreeg een imposante trofee mee naar huis, een exemplaar dat werd gerecupereerd in de Kringwinkel. Ook kregen alle winnaars een planner van Redopapers mee, gemaakt van papieroverschotten, en een exclusieve IWAS glazenset, gemaakt van gerecupereerde flessen.

Met dit ludiek kampioenschap wil Mirom alle inwoners verder blijven sensibiliseren om vooral na te denken over afval. Het gaat om meer dan enkel ‘alles in de juiste vuilnisbak’ en begint al veel eerder. Heel vaak kan je al vermijden dat iets uiteindelijk afval wordt. En wie daar in slaagt, is sowieso al een soort van kampioen.

Zelf je kennis nog eens testen? 

De eindrangschikking

  1. Gino Bonte (Hooglede)
  2. Elke Vercaigne (Zonnebeke)
  3. Frederik Vanderhaeghe (Kortemark)
  4. Jos Thorrez (Langemark-Poelkapelle)
  5. Inge Kinds (Lichtervelde)
  6. Philippe D’Haene (Roeselare)
  7. Eefje Maes (Torhout)
  8. Lina Salotti (Wingene)
  9. Ankie Louwaege (Houthulst)
  10. Kris Vergote (Moorslede)
  11. Marc Depuydt (Koekelare)
  12. Christophe Ghesquière (Staden)