Wie al eens zwerfvuil opruimt, of gewoon af en toe een wandeling maakt, kan het beamen: hondenpoep op straat of in de natuur is niet aangenaam. Het is vies, ziet er niet netjes uit en je riskeert dat het blijft plakken aan je schoenen waardoor je de geur nog meeneemt naar huis. Maar hondenpoep is niet enkel hinderlijk voor de mens, het fenomeen is ook schadelijker voor de natuur dan je zou denken.
In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, is hondenpoep geen goede meststof voor de natuur. Hondenpoep bevat bacteriën en eitjes van parasieten zoals Neospora (deze parasiet komt veel voor in melkveebedrijven). De eitjes van deze parasiet overleven de behandeling in afvalwaterzuiveringsinstallaties en composteringsinstallaties en zijn te vinden op gras, in beken of zelfs in de groentetuin, indien je compost gebruikt. Zo kunnen de parasieten mens en dier infecteren. Het is bijvoorbeeld een gekend fenomeen dat deze parasieten bij zwangere koeien leiden tot een miskraam. Het is dus slecht voor mens, dier en milieu om je hondenpoep achter te laten in de natuur.
Uiteraard mag je ook geen gevuld hondenpoepzakje achterlaten in de natuur, of in de riolering droppen. De zakjes kunnen het systeem verstoppen en zijn niet afbreekbaar. En het kan je ook een boete voor sluikstorten opleveren.
Zorg daarom als hondeneigenaar dat je altijd een hondenpoepzakje bij de hand hebt. Gooi de gevulde hondenpoepzakjes daarna in een straatvuilnisbak, in speciale hondenpoepbuizen of thuis bij het restafval.