17
nov
2021

Het is dezer dagen spannend wat nog kan en het is bijsturen om alles veilig en gezond te houden, maar dinsdag 16 november startte een nieuwe editie van de Afvalreis van MIROM Roeselare. Leerlingen van het zesde leerjaar uit de verschillende gemeenten van MIROM Roeselare komen langs.

Ze ontdekken hoe ze afval kunnen vermijden en hergebruiken, en leren meer over recycleren. In een interactieve quiz ontdekken ze 'proefondervindelijk' dat iets wat 'over datum' is, soms best lekker kan zijn, en waarom ook koeien een grondige hekel aan zwerfvuil hebben. De leerlingen komen ook te weten dat sorteren en voedselverlies vermijden niet enkel goed is voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.

Maar we zitten ook niet de hele tijd stil. De zesdes ontdekken ook hoe de verbrandingsinstallatie werkt en hoe we er met ons warmtenet voor zorgen dat heel wat gebouwen, bedrijven en scholen in Roeselare geen stookolie meer nodig hebben om het behaaglijk warm te hebben. We nemen ook een kijkje in onze afvalput én in de oven. 

In de workshop 'Plastic Moov' gaan de leerlingen bovendien ook zélf aan het werk. Ze verwerken plastic afval dat ze zelf meebrengen en bouwen uiteindelijk... een Porsche! Een kleintje hoor, dat bovendien niet op fossiele brandstof rijdt. Da's logisch.