31
mrt
2022

Donderdag werd een deel van de Sint-Jozefsstraat en een geparkeerd voertuig in Roeselare besmeurd. Dat gebeurde toen een fles frituurolie in een afvalzak door het persmechanisme van de vuilniswagen werd samengedrukt en daardoor openbarstte. Brandweer en politie moesten ter plaatse komen. Eerder deze week was er ook al een gelijkaardig voorval in Oostnieuwkerke. En recent waren er ook gelijkaardige voorvallen in Houthulst, Rumbeke en Torhout. De vuilnisophalers melden dat dit soort voorvallen vaker voorkomt dan vroeger.

De hinder is telkens navenant. Ophalers krijgen de smurrie in hun gezicht of op hun kleren, de brandweer moet de straat komen reinigen en de politie komt ter plaatse voor vaststellingen en om de verantwoordelijke te zoeken. Veel hinder en een fikse rekening die niemand graag gepresenteerd krijgt.

Nochtans kan je (frituur)olie makkelijk en gratis kwijt op je recyclagepark of een ander inzamelpunt. Het is ook belangrijk dat deze afvalstof wordt ingezameld, want ze kan nadien goed verwerkt en gerecycleerd worden, bv. tot biodiesel. Oude frituurolie vindt ook toepassingen in detergenten, smeermiddelen en zelfs kaarsen.

Breng je gebruikte oliën en vetten dus naar je recyclagepark. Wegkappen in gootsteen of riool is uiteraard ook verboden, daarmee riskeer je verstoppingen en een boete als je betrapt wordt.