19
mrt
2024

Trek je op pad om zwerfvuil in de buurt op te ruimen? Da’s super! Maar… let er op dat dit voor jezelf en anderen veilig verloopt. Een fluojas, handschoenen en een grijpstok zijn de basisuitrusting van elke opruimer. Kijk zeker uit met scherpe voorwerpen (glas, naalden) of batterijen, en houd ook het verkeer in de gaten als je iets op straat opruimt. 

Daarnaast willen we ook even wijzen op het fenomeen van de lachgaspatronen. Zie de foto ter illustratie, al kunnen ze er ook anders uitzien. Ze zijn soms van plastic en lijken ongevaarlijk, maar zijn dus zeker niet zonder risico.  Dit soort patronen duikt helaas steeds vaker (en overal) op in het straatbeeld.  Ze zijn niet alleen gevaarlijk voor de gebruiker, maar ook als ze bij het afval of zwerfvuil terechtkomen. Er zijn al verschillende voorvallen bekend waar ontploffingen van dit soort patronen in verbrandingsinstallaties in Vlaanderen voor schade heeft gezorgd. 

Tref je gaspatronen aan tijdens je opruimronde? Steek ze dan zeker niet in een afvalzak (PMD of restafval), maar breng ze naar het recyclagepark, of contacteer je gemeente.