De sluiting van de recyclageparken naar aanleiding van de coronacrisis zorgde voor enkele misnoegde reacties. En eens ze weer opengingen was en is het er vaak erg druk. Nochtans werden heel wat afvalsoorten (restafval, PMD, papier & karton) onverminderd aan huis opgehaald, zijn er verschillende alternatieven voor tuinafval en kan het meeste afval gerust wat langer gestockeerd worden. We belden enkele van onze 'MIROM ambassadeurs' op en vroegen hen of ze recent naar het recyclagepark gingen. En indien niet: hoe ze dat dan hebben aangepakt.
Elvire (Moorslede): “Lege verfpotten zetten we nu gewoon even aan de kant”
Elvire Vanysacker (35) uit Moorslede trok de voorbije weken bewust niét naar het recyclagepark en is dat ook niet direct van plan. Nochtans zijn er nog verbouwingen bezig en wordt er ook in de tuin gewerkt, maar in Coronatijden gaat Elvire dus niet naar het recyclagepark. “Ik kan me daar heel boos in maken”, aldus Elvire. “Ik snap dat niet, Ik kan er niet bij waarom mensen in deze tijden per se naar het recyclagepark trekken. Zeker als je weet dat ze soms met afval afkomen dat nog gewoon aan huis wordt opgehaald.”
Heeft Elvire dan geen afval dat ze kwijt zou willen? “Dat wel. We zitten nog met verbouwingen en werken al eens in de tuin. Op de duur zit je dan met steenpuin, groenafval, een voorraad metaal die we verzamelen… Maar tuinafval kan bijvoorbeeld al grotendeels in het compostvat. En andere dingen houd je dan bij hé. We zijn nu bijvoorbeeld aan het schilderen en hebben nogal wat lege verfpotten. Normaal zouden we dan wel eens naar het recyclagepark trekken, maar in dit geval zetten we die nu even aan de kant tot het wat rustiger is.”
Frans Bruneel (Staden): “Zeer content van de groenbak”
Frans Bruneel (70) en zijn echtgenote Lut wonen in Staden, in een huis met een tuin. Op het recyclagepark hebben we ze de voorbije weken niet gezien. “Ik ga er zeer weinig naartoe”, vertelt Frans. “Misschien één of twee keer per jaar.”
Daar is ook een reden voor. “We hebben een groenbak die aan huis wordt opgehaald, voor ons grasmaaisel en ander tuinafval”, legt Frans uit. “Intussen is dat al een jaar of twee en we zijn daar zeer content van. Met de nieuwe methode voor PMD mag er ook meer plastic in de blauwe zak en we hebben ook twee kippen.”
Is er dan niks voor het recyclagepark? “Ja, dat wel. Moest ik willen kan ik ook gaan”, aldus Frans. “Maar we houden het bij en sparen het op tot het eens wat rustiger is.”
Nico Lahaye (Roeselare): “Ik vond het niet verstandig om nu te gaan”
Nico Lahaye (66) woont op de benedenverdieping van een appartementsgebouw en beschikt over een klein tuintje. In zijn garage staat wat materiaal klaar voor het recyclagepark. Wat isomo, kleine stukken metaal, wat hout… Maar dat blijft daar dus nog even tot de coronacrisis wat geluwd is.
“Het is niet echt dringend en het staat nog niet vierkant in de weg”, legt Nico uit. “Ik dacht ook dat het toch veel te druk zou zijn, ik vond het niet verstandig om dan te gaan.”
Het weinige tuinafval dat er is, kan Nico kwijt in een gemeenschappelijke bak van het appartementsgebouw. “En sinds de uitbreiding van de PMD, belandt er nog minder in de restafvalzak”, besluit Nico.