Breng batterijen binnen en ontvang een tester
Tussen 19 en 27 november ontvangt iedereen die lege batterijen binnenbrengt in een deelnemend recyclagepark een gratis batterijtester van Bebat en de OVAM.
Tussen 19 en 27 november ontvangt iedereen die lege batterijen binnenbrengt in een deelnemend recyclagepark een gratis batterijtester van Bebat en de OVAM.
Belangrijk: deponeer nóóit batterijen of apparaten in de perscontainer op je recyclagepark. En evenmin in de vuilniszak trouwens. De reden is eenvoudig: bij het gebruiken van de persmechanismen in de container of vuilniswagen, kan een batterij beschadigd geraken en zo brand veroorzaken. Bij een batterij die geperforeerd wordt, ontstaat immers een forse steekvlam. En vaak is er heel wat brandbaar materiaal aanwezig rondom.
Uit onderzoek blijkt dat er zich gemiddeld 33 lege batterijen schuilhouden bij elk Vlaams gezin, wellicht ook bij jou. Ze liggen meestal in de keuken, berging of kelder. In een schuif of achteraan een kast, of nog in een toestel of stuk speelgoed. Ze zijn vaak klein en dikwijls zijn het de bekende AA- of AAA-batterijen, maar ze kunnen ook groter en zelfs herlaadbaar zijn. En vaak zijn het ook batterijen van een oude gsm of laptop.
Vorige week werden de nieuwe 'slimme' inzamelunits van Bebat voorgesteld. Vlaams minister van Omgeving, Zuhal Demir, mocht het startschot geven. De batterijmarkt wordt steeds complexer door de veelheid aan toepassingen met batterijen, die zelf ook steeds groter en krachtiger worden (zoals allerlei e-mobilitytoepassingen voor elektrische fietsen en steps).
Ze durven zich soms al eens 'verstoppen' achteraan een lade of vergeten in een kast, maar in de meeste huishoudens heb je tegenwoordig overal batterijen, in de meest diverse toepassingen. Klassieke 'AA'tje's, knoopcelbatterijen, maar bv. ook de accu van gereedschap. Het is belangrijk dat batterijen - als ze leeg zijn - correct worden ingezameld en verwerkt.
We weten niet wat jullie met gebruikte batterijen doen, maar dievanongs belanden in een Bebat-inzamelpunt. En dat is natuurlijk ook de bedoeling. Ook zangeres Slongs Dievanongs weet dat. Zij sloeg de handen in elkaar met Bebat voor haar nieuwe single. En wie luistert helpt de natuur bovendien zo al een stapje vooruit.
De batterijtjes opladen door je oùde batterijen weg te doen. Yup, zò simpel kan het zijn. Nog tot eind december 2020 houdt Bebat maandelijks een tombolatrekking. De winnaars worden getrokken uit de inzendingen die klaarstaan voor recyclage.
Batterijen vind je overal in huis in de meest diverse toepassingen. Lege batterijen kan je altijd binnenbrengen zodat ze kunnen gerecycleerd worden. Dat kan in een Bebat-inzamelpunt, bijvoorbeeld op je recyclagepark of in de supermarkt.
Met een stijging van maar liefst 50% zamelde de Vlaming tijdens de 'Gezocht campagne van Bebat' en de OVAM meer batterijen in dan ooit te voren. Met meer dan 26 miljoen batterijen verzamelde de Vlaming zo’n 3 ton kobalt, 11 ton nikkel en 138 ton ijzer. Beide organisaties riepen in oktober alle Vlamingen op om gebruikte batterijen die thuis blijven rondslingeren naar een inza