Was jij – net als heel wat andere inwoners – niet zo blij dat de restafvalzakken duurder werden begin dit jaar? Vind jij ook dat het leven al duur genoeg is? Wel… wij kunnen dat begrijpen’. Maar afval inzamelen en verwerken kost geld, ook aan de maatschappij, en dus was het nodig om de restafvalzak duurder te maken. Toch hoeft dat jou niet (veel) meer te kosten.
Uit gegevens van een restafvalanalyse blijkt dat de meeste mensen nog héél wat kunnen besparen op de restafvalzak, door beter te sorteren en voedselverlies aan te pakken. En je hoeft niet de beste leerling van de klas te zijn. Met enkele simpele ingrepen kan élke inwoner al een verschil merken. We gaan dat de komende maanden proberen aan te tonen met de familie Sioen uit Roeselare. De voorbije jaren zetten ze wekelijks een goedgevulde restafvalzak buiten. We streven samen met hen naar de hélft daarvan binnen 4 maanden.
Joeri, Lieve, dochter Lise en zoon Wout, doen nochtans al heel wat. “We gebruiken boterhamdozen en drinken zelf kraantjeswater”,vertellen ze. “Voor bezoekers hebben we wel nog water in fl essen, maar dan kiezen we voor glazen fl essen met statiegeld.” Er wordt ook geprobeerd om zo weinig mogelijk etensresten weg te gooien. “Voor ons gazon hebben we een mulchmaaier. Die versnippert en verspreidt het gras, waardoor het de bodem verbetert en we geen grasmaaisel kwijt moeten.”
“Maandag is dan weer spaghettidag. Als we tijd hebben maken we een grote hoeveelheid saus en die vriezen we dan in porties in. Zo hebben we elke maandagavond een lekkere maaltijd zonder dat we dan moeten koken. Restjes zijn er dan bijna niet.”
Toch is er nog ruimte voor beterschap, geeft Lieve toe. Samengevat zorgen ‘gemak’ en ‘tijdsgebrek’ er – zoals in veel huishoudens - vaak voor dat er in de winkel niet altijd op overtollige verpakkingen gelet wordt, dat iets thuis niet noodzakelijkerwijs in de juiste vuilnisbak belandt en er nog vaak voedsel verloren gaat. “Als je boodschappen doet, dan is het soms makkelijker om een product dat per 6 verpakt zit mee te pakken”, geeft Lieve als voorbeeld. “Je hebt een vaste winkel en daar kan je niet altijd kiezen.”
Ook voedselverlies is soms moeilijk te vermijden, beaamt Lieve. “Want dan is er bijvoorbeeld een potje smeerkaas open, waar maar één iemand van eet en dat dan vergeten geraakt. Of er komen fruitresten terug van school die je niet meer kan opeten…”
“Thuis proberen we ook juist te sorteren, maar met een drukke agenda, school en werk is dat niet altijd de eerste prioriteit”, aldus Joeri en Lieve. “Beneden worden PMD en papier bijvoorbeeld vlot apart verzameld, maar boven belandt alles nog samen in één vuilnisbakje. En dat komt dan integraal in de restafvalzak terecht. Op het werk hebben we nochtans in elk lokaal aparte vuilnisbakken. Dat zou thuis eigenlijk ook handig zijn.”
Het is dus niet altijd evident om goed te sorteren en voedselverlies te voorkomen. Maar toch zijn er enkele haalbare oplossingen en trucjes.
Ons plan voor een kleinere afvalzak bij de familie Sioen:
- HET COMPOSTVAT (HER)OPSTARTEN // “We hebben nog gewerkt met een compostvat, maar da’s dan wat stilgevallen. We gaan met goeie moed opnieuw beginnen, want we denken dat het wel veel zal schelen. We koken veel vers en alle groente- en fruitafval belandt nu in de restafvalzak.”
- EEN EXTRA SORTEEREILAND // “Beneden wordt alles eigenlijk goed gesorteerd. We hebben bijvoorbeeld een bak voor PMD in het waskot en als die vol is, gaat dat afval naar de PMD-zak in het fi etshok. Daar verzamelen we ook papier & karton. Maar boven, in de badkamer en de slaapkamers, belandt alles eigenlijk meestal in één vuilnisbak. Met extra vuilbakjes voor PMD en papier & karton boven kunnen we daar al meteen sorteren en vermijden dat alles uiteindelijk bij het restafval terechtkomt.”
- RESTJESDAG // “Eigenlijk belandt er nog veel voedsel uit de koelkast bij het restafval. Of er zijn restjes van warm eten, die je dan vol goeie moed bijhoudt, maar waar ook niks mee gebeurt. We gaan restjes voortaan zo veel mogelijk in doorzichtige potjes en op één schap in de koelkast bewaren. Met een restjesdag proberen we er dan voor te zorgen dat er minder wordt weggegooid.”
Wil je zelf OOK iets doen aan je restafval, en net zoals de familie Sioen begeleid worden met een plan op maat? Meld je dan hier aan.