01
mrt
2019

Bij MIROM zijn we bewust bezig met het milieu en met het klimaat. We zetten in op preventie van afval, promoten hergebruik en gaan voluit voor sorteren en recycleren waar mogelijk. Het afval dat dan nog overblijft wordt verbrand in onze verbrandingsoven, waarna enkel maximaal gezuiverde rook de schouw verlaat. En da's niet alles, want ook de warmte van het verbrandingsproces hergebruiken we. Al sinds 1986. We verwarmen er water mee dat via ondergrondse buizen Roeselare doorkruist en duizenden eindgebruikers van schone energie voorziet: ons warmtenet.

Die warmte bereikt ook woonzorgcentrum De Waterdam, in vogelvlucht 2 km van MIROM verwijderd en daarmee een van de verst aangesloten punten. Meer dan 150 bewoners vertoeven er in het recent grondig gerenoveerde gebouw en zij genieten er samen met het personeel van aangename temperaturen, ook in de winter.

"Vijf jaar geleden waren de ijskappen ook al aan het smelten"

Nora Naert (vandaag 1 maart net 81 geworden), is een van die bewoners. Ze is geboren en getogen in Roeselare en kende het warmtenet al voor ze zelf in de Waterdam kwam wonen, in juni een jaar geleden. "Ik ken dat ja, ik wist dat de kliniek daar al heel lang mee verwarmd wordt", vertelt ze. En ze is alvast enthousiast over de temperaturen in haar kamer. "Het is hier mooi warm, we hebben er geen klagen van", lacht ze. "Of dat een goeie zaak is dat het bijdraagt aan een beter klimaat? Tuurlijk, waarom niet."

Want met pensioen of niet, er valt tegenwoordig niet naast te  kijken dat 'het klimaat' bovenaan de agenda staat. Volgt Nora dat ook nog? "Ja, er valt niet naast te kijken hé", aldus Nora. "Maar nieuw is het natuurlijk niet. Vijf jaar geleden waren de ijskappen ook al aan het smelten." Nora vindt het dus absoluut een goeie zaak dat er om maatregelen gevraagd wordt. "Maar ik vind het wel niet zo goed dat ze daarvoor niet naar school gaan", vult ze aan, verwijzend naar de klimaatspijbelaars.

Gelukkig hoeft ze zich wat dat betreft geen zorgen te maken. De kinderen én kleinkinderen van Nora zijn intussen zelf de schoolbanken al ontgroeid. En de achterkleindochter van 6 jaar, die zal nog niet meteen zelf gaan protesteren.