Home › Ronde van het Warmtenet
Ronde van het Warmtenet
Het is bijna zover: komend weekend is er West-Vlaanderens Mooiste en dan komen duizenden mensen fietsen en/of wandelen in en rond Roeselare. Op zondag 25 augustus is er bovendien de Ronde van het Warmtenet. Wie deelneemt aan de recreatieve fietstochten (15 - 25 - 50 km) en de wandeltochten (6 - 12 - 18 - 24 km) kan dan onderweg het warmtenet van Roeselare ontdekken.
Fietsfanaat of wandelliefhebber? Dan hebben we zeer goed nieuws, want dit jaar slaan de organisatoren van de fietsvierdaagse West-Vlaanderens Mooiste en MIROM de handen in elkaar voor een 'warme' tocht, ook als het toevallig wat kouder zou zijn.
Onze Ronde van het Warmtenet bracht ons al tot bij de VMS en het MSKA, maar met de Burgerschool is er nog een Roeselaarse onderwijsinstelling waar ze intussen genieten van de restwarmte van de verbrandingsoven. Een van de mensen daar die daar het meest mee te maken krijgt, is Rik De Backer, hoofd van de technische dienst van de school.
Gediflora is een van de enige aansluitingen buiten het grondgebied van Roeselare. Het Oostnieuwkerkse familiebedrijf (bekend van de Belgian Mums) was er al bij van in het begin en liet enkele jaren geleden ook de nieuwe gebouwen aansluiten. “We hebben altijd sterk geloofd in dat verhaal”, vertelt David Daenens, die samen met zijn echtgenote Elien Pieters (derde generatie aan het roer) het bedrijf runt. Gediflora kweekt en veredelt chrysanten en levert intussen in meer dan 40 landen.
Met de Burgerschool en de VMS zijn in Roeselare sowieso verschillende scholen aangesloten op het warmtenet van MIROM, waardoor leerlingen en leerkrachten er kunnen genieten van aangename warmte in de koude maanden. Ook het MSKA is zo’n ‘warme’ school en daar genieten ze er zelfs dag en nacht van. Want naast de campus in de Hugo Verrieststraat, reikt ons warmtenet ook naar de campus in de Groenestraat en… naar het internaat daar.
Nadat de muziekschool van Roeselare (tegenwoordig STAP) als een van de eerste gebouwen op ons warmtenet werd aangesloten, volgde bij de bouw ervan ruim 20 jaar geleden ook cultuurcentrum De Spil. De voorbije jaren genoten personeel, toeschouwers en ook artiesten er volop van de aangename warmte aangeleverd vanuit onze verbrandingsinstallatie. Eén van die artiesten is comedian en Jens Dendoncker, intussen ook bekend van het vtm-programma ‘Hoe zal ik het zeggen?’.
Het warmtenet brengt warmte in de levens van artiesten, studenten, arbeiders, sportmensen... maar ook bij nonnetjes! Meer nog, de congregatie van de Zusters van Liefde in de Meensesteenweg in Roeselare was er als een van de eersten bij. “Dat was toen nog van IVRO”, herinnert zuster Marie-Thérèse zich nog. "Tot dan toe werd er bij ons verwarmd met gas.
Dankzij het warmtenet worden tegenwoordig hele appartementsblokken, scholen, ziekenhuizen en andere instellingen van schone energie voorzien. Maar ook ondernemers zijn uiteraard niet blind voor de voordelen. Verschillende Roeselaarse bedrijven zijn al een tijd aangesloten, maar in 2018 kwam daar ook voor het eerst een supermarkt bij, meteen een primeur voor heel België.
De Vrije Middelbare School is een van de secundaire scholen in Roeselare die is aangesloten. 670 leerlingen en hun leerkrachten genieten zo ook van schone warmte. We hadden een babbel met Laura Verhoyen (6WW), Wout Degryse (6 MTWe) en Siebe Vandevoorde (6HB). Die laatste heeft trouwens een speciale band met ons warmtenet: een jaar of drie geleden mocht hij als model opdraven in een campagne om het warmtenet bekend te maken.
Heel wat bouwprojecten de voorbije jaren in Roeselare, maar een die misschien het meest in het oog sprong was Het Laere van Matexi. Het complex van woningen, appartementen en winkelruimte in het hart van de stad zette zich in de markt als een groen woonproject aan het Noordhofpark.
Pagina's