23
jun
2020

Ook afgelopen schooljaar namen meer dan 30 scholen in onze regio deel aan Operatie Proper. Hun inspanningen in de strijd tegen zwerfvuil werden begeleid, opgevolgd en... beloond. In totaal  krijgen deze scholen zo samen ruim 33.000 euro uitbetaald. Daarnaast deden ook nog verschillende verenigingen mee. Wij legden ons oor even te luister bij Dominiek Savio in Gits (3e deelname), bij de Centrumschool in Wingene (1e keer) en de Bunderboog in Moorslede (1e keer)

Dominiek Savio: "Met wat geluk genoeg voor een serre"

Voor Dominiek Savio was het afgelopen schooljaar al de derde deelname.  De sleutel tot succes noemt Wim Rotsaert in de eerste plaats een groep 'gemotiveerde leerkrachten': "Dit zorgt voor veel initiatieven. De ene leerkracht zet graag in op een effectieve zwerfvuilactie, de andere op werkt liever sensibiliserend of informerend... We werken en leren ook op een uitzonderlijk mooi, rustig en groen domein. Dat nodigt uit om er zorg voor te dragen."

Wim merkt ook dat het project alsmaar vlotter loopt. "De eerste zwerfvuilacties gebeurden nog onder sterke begeleiding", vertelt hij. "Maar eens leerlingen ouder worden, mogen ze zelfstandig in groepjes zwervuil rapen of sorteren op specifieke delen van het domein." Hoe dan ook gaan de school verder op de ingeslagen weg. Gevraagd naar een argument om scholen die nog niet meedoen te overtuigen, heeft Wim een eenvoudig antwoord. "Geen inspirerend antwoord, maar simpel: 'geld'", aldus Wim. "Ik vermoed dat de meeste scholen eigenlijk sowieso al aan het grootste aantal 'verplichte actiepunten' werkt. In veel gevallen zal het meeste 'werk' er dus uit bestaan om dit te registreren. Maar het loont dus wel. Op drie jaar tijd konden we twee uitstappen financieren en kon het materiaal van de groenklas bijna allemaal vernieuwd worden. En met een beetje geluk hebben we straks nog genoeg voor een (tweedehands) serre."

Centrumschool Wingene: "Elke maand een tip voor de ouders"

In Wingene zijn ze bijzonder tevreden over hun deelname. "We zijn onder meer begonnen met composteren", vertelt juf Katrien. "De klokhuizen en bananenschillen die voorheen in de vuilnisbak terechtkwamen, gaan nu in het compostvat. Samen met het tuinafval van de school." Er werd ook vastgesteld dat doorheen het schooljaar meer en meer kinderen gemobiliseerd werden. "De kleuters waren op de duur zelfs bijna teleurgesteld dat er bijna geen afval meer lag om op te rapen", lacht Katrien.

In Wingene werden ook de ouders betrokken bij Operatie Proper. "Elke maand gaven we een concrete tip mee, over sorteren of afvalarm winkelen bijvoorbeeld. Positief, want af en toe kregen we dan reacties door dat er bijvoorbeeld ook thuis zwerfvuil werd opgeruimd in de buurt."

Bunderboog Moorslede: "Gaat soms om kleine dingen die je al doet"

Juf Vanessa las vorig jaar over een school uit Passendale die meedeed, en trok naar haar directie met de vraag 'waarom doen wij dat niet?'. Ze kreeg groen licht en zette haar schouders er onder. "Je hebt iemand nodig die er wat achter zit, maar eigenlijk viel het best mee", aldus Vanessa. "Het ging soms om kleine dingen die we al deden."

"We beschikken tegenwoordig ook over een nieuwe speelplaats en hebben er meteen komaf gemaakt met papiertjes", adus Vanessa. "We hebben zelfs een aantal vuilnisbakken kunnen weglaten."

Ook komend schooljaar doet De Bunderboog sowieso mee. "We gaan verder met wat we doen en gaan ook een project rond afval uitwerken voor de kleuters."