27
jan
2021

In Vlaanderen zien we onszelf graag als sorteerkampioen en in veel gevallen klopt dat ook. Maar intussen moeten steeds meer afvalstromen selectief aangeboden worden en werd de sorteerinstructie voor PMD bijvoorbeeld uitgebreid. Niet eenvoudig om dan nog 'mee' te zijn met alles. Bovendien verwelkomt elke gemeente ook jaarlijks niéuwe inwoners. Uit andere gemeenten of provincies, maar natuurlijk van over de landsgrenzen. En of de nieuwkomers dan uit Gent of Syrië komen: vaak zijn de sorteerregels anders of zelfs volledig nieuw.

Afval vermijden en wat er overblijft optimaal sorten is van groot belang. En we willen daar iedereen in mee krijgen. Daarom sloegen Fost Plus, het Agentschap Integratie en Inburgering en de OVAM de handen in elkaar. Ze maakten een reeks video's die de regels van correct sorteren zo bevattelijk en toegankelijk mogelijk maken. Elke video duurt ongeveer 2 minuten. De video's (onder meer over PMD, glas en papier & karton) zijn Nederlands gesproken, maar de kijker kan de volgende ondertitels selecteren: Nederlands, Engels, Frans, Arabisch, Roemeens, Spaans, Turks en Urdu. Zo is de boodschap duidelijk en te verstaan, ook voor wie Nederlands (nog) niet als moedertaal heeft.

Ben je zelf op zoek naar duidelijk sorteerinstructies of ken je iemand die hier baat bij kan hebben? Klik dan zeker door naar de videoreeks.