27
mrt
2019

Het warmtenet brengt warmte in de levens van artiesten, studenten, arbeiders, sportmensen... maar ook bij nonnetjes! Meer nog, de congregatie van de Zusters van Liefde in de Meensesteenweg in Roeselare was er als een van de eersten bij. “Dat was toen nog van IVRO”, herinnert zuster Marie-Thérèse zich nog. "Tot dan toe werd er bij ons verwarmd met gas. Ze zijn dan komen kijken of het mogelijk was om ons aan te sluiten en in een beweging werden dan het Heilig Hartziekenhuis, onze gebouwen, Vincenthove en de muziekschool aangesloten." Zuster Marie-Thérèse Vanneste maakte alles als 'technisch talent' van de gemeenschap van dichtbij mee. "Het was een hele verandering, maar een hele aangename", vertelt ze. "Het is zeer, zeer aangenaam. In onze kamers hebben we altijd direct warm water, erg warm water bovendien! Ook de chauffages zijn alleszins warm genoeg. Je kan ze op 5 zetten, maar stand 3 volstaat. Anders kan je er haast je handen niet meer op leggen!"

Momenteel woont er nog een twintigtal zusters in de gebouwen. Die hebben elk een kamer en er is ook een wasserij en een keuken, en enkele leefruimtes. Woonzorgcentrum Vincenthove is ook nog altijd verbonden middels een loopbrug. "We zijn daar nog veel gaan helpen, vooral in de weekends", aldus zuster Marie-Thérèse. "Ook als de leiding van Vincenthove al in handen van leken was."

"Toen ik opgroeide, kregen wij alles mee van onze ouders. Nu zeggen de jongeren aan hun ouders hoe het moet"

Zuster Marie-Thérèse was altijd de verantwoordelijke voor de chauffage. "Dankzij het warmtenet was mijn taak eigenlijk zeer eenvoudig. Tijdens een onderhoud moest ik bijvoorbeeld enkel drie kranen dicht draaien en drie andere open. Ik had een handig en simpel stappenplan dat ik moest volgen en daarmee was de kous af."

Het warmtenet levert dus alleszins véél warmte bij de Zusters van Liefde, maar vindt zuster Marie-Thérèse het eigenlijk ook belangrijk dat dat ‘schone’ warmte is? "Zeer zeker, dat was een grote verbetering", vertelt ze. "Verwarmen met de resten van afval, da’s zeker een goeie zaak. Het klimaat is erg belangrijk en ik vind het zeer positief dat de directies van organisaties en besturen voor zo’n maatregelen kiezen. Ik ben ook altijd bewust bezig geweest met sorteren bijvoorbeeld. Daar begint het mee."

En die jonge gasten die spijbelen en gaan betogen, wat vindt de zuster daarvan? "Het komt van uit de jonge gasten zelf en da’s goed. Ik vind het zeer goed dat ze daarachter staan. Ze moeten natuurlijk wel opletten dat ze niet in de problemen komen met hun studies, maar het is goed dat ze op straat komen. Veel jonge gasten doen het ook al goed en zetten ook hun ouders op de goeie weg. Toen ik opgroeide, kregen wij alles mee van onze ouders. Nu zeggen de jongeren aan hun ouders hoe het moet."