Hoe een compostbak opstarten?

Stap 1:

Koop een compostbak of timmer zelf één in elkaar met houten planken of transportpallets. Zorg dat je de voorzijde van de compostbakken eenvoudig kan verwijderen. Dat maakt het omzetten en oogsten een stuk makkelijker. De spleten tussen de planken hoeven niet breder dan 1 à 2 cm te zijn voor een goede verluchting. Maak de planken breed genoeg. Voorzie een afdakje boven de 2de en 3de bak. 

Stap 2:

Kies een schaduwrijke plek met een niet-verharde ondergrond. Start bij voorkeur in het voorjaar of in de zomer met thuiscomposteren. Plaats bij voorkeur 3 compostbakken naast elkaar. Ze isoleren elkaar en de compostorganismen migreren vrij van de ene bak naar de andere.

Stap 3:

Leg onderaan de eerste bak een 20 cm dikke bodemlaag van versnipperd of niet te grof snoeihout. Vul daarna de bak met tuin- en keukenafval.

Stap 4:

Wanneer de eerste bak vol is, is het tijd om het materiaal naar de 2de bak om te zetten. Verwijder de voorkant van bak 1 en krab met een riek van boven naar beneden het materiaal krachtig los. Daardoor worden stugge stengels en halfverteerde takjes verder verkleind. Controleer de vochtigheid van dit halfverteerde materiaal en voeg indien nodig structuurmateriaal of water toe. Schep daarna alles in bak 2 en dek deze bak af. Vers tuin- en keukenafval stapel je opnieuw in de  eerste lege bak. Als bak 1 terug vol is, gaat alles weer naar bak 2.

Stap 5:

De vertering in bak 2 verloopt sneller dan in bak 1. Na enkele weken kan je bak 2 omzetten naar bak 3. Open opnieuw de voorkant, krab het materiaal los en kieper alles in de 3de bak. Dek bak 3 opnieuw af zodat de compost zeker niet nat wordt. . Bij de eerstvolgende omzetbeurt kan je de compost uit bak 3 oogsten en onder een afdak laten narijpen. De compost is daarna klaar voor gebruik. De inhoud van bak 1 verschuif je naar bak 2 en de inhoud van bak 2 verschuif je naar bak 3. Bak 1 is nu terug klaar voor vers tuin- en keukenmateriaal.

Video: Composteren in compostbakken (bron: Compostkracht)

Video: Hoe verwijder je de verstevigingslat van je compostbak?

Compostmateriaal aankopen

Ben je inwoner van MIROM? Dan kun je bij ons een compostsysteem aankopen aan een gesubsidieerd tarief. Het bestelde materiaal kan je ophalen bij MIROM Roeselare.

Bestel hier een compostvat, compostbak of keukenemmertje.