Hoe een composthoop opstarten?

Stap 1:

Kies voor een plek in de schaduw en bij voorkeur nast enkele grote struiken die de wind kunnen temperen.Hebt u een grote tuin - en dus behoorlijk wat tuinafval - dan is een composthoop iets voor u. Op een schaduwrijke plek legt u een basis van grof tuinafval. Daar bovenop is plaats voor al uw keuken- en tuinafval. Meng en spreid het afval zo goed mogelijk en woel de hoop na enkele weken goed om. Zorg er voor dat de hoop niet hoger wordt dan 1,5 meter.

Stap 2:

Zet de composthoop zo recht mogelijk op. Gebruik eventueel een paar tijdelijke zijwanden om de het volume af te bakenen. Beperk je in de hoogte tot 1,5 meter. Een laag extra grof materiaal onderaan de hoop bevordert de luchtdoorstroming. Zorg van in het begin dat groen en bruin materiaal goed gemengd wordt zodat het verteringsproces en de ermee gepaard gaande temperatuurstijging snel kan starten. Denk de hoop eventueel af met een laag stro, jute zakken, droge herfstbladeren...

Stap 3:

Zet het materiaal regelmatig om op dezelfde manier als je een compostbak zou omzetten. KIjk telkens na of het je het basismateriaal eventueel moet bevochtigen. Na ongeveer zes maanden begint de hoop te ruiken naar verse bosgrond en is de compost klaar voor gebruik. 

composthoop