Het wielervoorjaar zit er aan te komen en omdat ook wij het al voelen kriebelen, springen we ook zèlf op de fiets. Niet voor 100+ kilometers op de nijdige hellingen van de Vlaamse ardennen, wel voor een gezapig kindvriendelijk tochtje van zo'n 14 km dwars door Roeselare. De Ronde van het Warmtenet is misschien nog niet zo bekend, maar heeft het wel in zich om een klassieker te worden. De tocht leidt ons immers langs alle aansluitpunten van het warmtenet van MIROM: woningen, ziekenhuizen, scholen en andere gebouwen waar ze genieten van schone energie.
In 2017 werden zo 42 appartementen van De Poorterij aan de Juffrouw Lamotestraat in Roeselare aangesloten op het warmtenet. De aansluiting kwam er in de plaats van een bestaande installatie en stelde de bewoners dus voor de vraag of ze zo'n omschakeling wel zagen zitten. We ontmoeten er Noël Carron (rechts op de foto), die er 15 jaar woont met zijn echtgenote Arlette Dirckens, en Ivan Bonte (links), die samen met z’n vrouw Marie-José Bontens ook al 14 jaar in De Poorterij woont. Ook syndicus Philippe Pouille (centraal) schuift mee aan tafel voor een gesprek. Noël en Arlette zijn afkomstig van Kachtem, Ivan en Marie-José van Hooglede. Ze kwamen in De Poorterij wonen voor de rust en de centrale ligging.
Maar die rust... die werd natuurlijk een klein beetje verstoord toen het voorstel voor de aansluiting op het warmtenet op tafel kwam. “Ik moet bekennen, we hadden daar in het begin wat twijfels over”, geeft Ivan toe. “Het was weer investeren en ik had nog niet echt van een warmtenet gehoord. We waren een beetje bang dat wij een proefkonijn waren. Maar na enkele vergaderingen is dan besloten dat we ‘het avontuur’ zouden aangaan.
En dat avontuur viel goed mee, aldus Noël en Ivan. Meer nog: los van het resultaat, vielen ook de werken zelf erg goed mee. Het was gelukkig een vrij droge periode waardoor de overlast best meeviel en het was ook gewoon een spectaculair schouwspel om gade te slaan. “Het was een avontuur om volgen”, zegt Ivan. “Hoe ze onder het water de doorsteek maakten, dat was toch indrukwekkend.”
Intussen genieten Noël, Arlette, Ivan, Marie-José en al hun medebewoners al een tijdje van het warmtenet en ze zijn daar erg blij mee. "Ik vertel het vaak aan de mensen en ze geloven me nooit, maar ik vind dat we méér warmte hebben nu. En bétere warmte", getuigt Ivan. "Niemand begrijpt dat, maar het is zo."
Ook Noël merkt naar eigen zeggen wel een verschil: "Onze radiatoren hadden vroeger nooit warm van onder, nu wel. Ze worden sneller warm dan voordien en er is ook sneller en wàrmer water."
Voeg daarbij dat de afrekening voor de bewoners een stuk goedkoper uitdraait én dat er geen onderhoudskost meer is, dan begrijp je dat de bewoners tevreden zijn. "Ook financieel is het een goeie zaak geweest", beaamt Ivan. En het ecologische, is dat een belangrijk aspect? “Wel, dat is mooi meegenomen en ik ben er zeker niet tegen, maar voor mij maakt dat eigenlijk geen verschil." Ivan vindt dat er tegenwoordig wat overdreven wordt met de klimaatmarsen, maar stelt toch ook in eigen familie vast dat de jeugd daar wél mee bezig is. "Ik heb een kleindochter die aan de hogeschool studeert en zij is daar wel actief mee bezig. Ze is vegetariër en spoorde bijvoorbeeld ook de familie van haar vriend aan om met de wagen op reis te gaan in plaats van met het vliegtuig. Dus ja, we zouden daar wel eens durven over discussiëren ja", besluit Ivan lachend.