Zelf aan de slag?

1. Kies het juiste composteersysteem.

2. Start bij voorkeur in de lente of de zomer.

3. Leg onderaan een dikke laag grof materiaal zoals houtsnippers, fijne takjes...

4. Zorg voor een goed evenwicht tussen groen en bruin materiaal.

5. Belucht regelmatig om het verteringsproces te versnellen.

6. Na 9 à 12 maanden heb je compost.

Video: de basisprincipes van het thuiscomposteren (bron: Compostkracht)

Wat met mijn compost?

Compost is een uitstekende bodemverbeteraar zorgt het jaar rond voor een gezonde bodem en sterke planten. Zowel struiken gras, bomen, bloemen, vaste planten, groenten... zijn gebaat met een vitaminekuur van dit 'zwarte goud'. Goede compost ruikt naar verse bosgrond, maar er is een verschil tussen jonge compost, rijpe compost en potgrond.

  • Jonge compost is nog niet helemaal verteerd. Je herkent er nog stukjes blad of schors in. Je kunt deze compost tussen de bloemen, kruiden en groenten strooien: de laag beschermt tegen hevige regen en zon en trekt regenwormen aan. En die zorgen dan weer voor extra verluchting in de tuingrond.
  • Rijpe compost is volledig verteerde compost met een kruimelachtige structuur. Deze vorm van compost geeft zijn voedingsstoffen nog iets sneller vrij. Je kunt deze compost gebruiken als oppervlaktelaag in de tuin, maar ook als basis voor potgrond om bloemen en kruiden te planten.
  • Potgrond maak je door de compost te mengen met lichte tuinaarde, turf of kokosvezel. Je maakt de potgrond best klaar enkele weken voor je hem gaat gebruiken. Twijfel je of hij al goed is? Test de potgrond dan uit met een paar zaadjes van tuinkers. Als je compost de kieming niet remt, dan is de kwaliteit goed.

► Bereken hier hoeveel compost je nodig hebt.

Video: Hoe gebruik je compost? (bron: Compostkracht)

 

 

 

 

 

 

Nog vragen?

    MIROM heeft samen met VLACO een aantal vrijwilligers opgeleid tot kringloopkracht. Met hun ervaring en kennis staan ze je graag met raad en daad bij. Klik hier voor een kringloopkracht in je buurt. Je kan ook een kijkje nemen op op www.vlaco.be of deelnemen aan één van onze infosessies en cursussen.